4 Kasım 2009 Çarşamba

Genelkurmay karargâhında hazırlanan listede Devrimci Halkın Birliği’nin adıyla birlikte kimler yok ki?

Genelkurmay karargâhında Devrimci Halkın Birliği http://www.halkinbirligi.net/ yazılarını tıklayanların olduğunu bilmek memnuniyet verici fakat bu son çıkan andıçla birlikte nesnellik eğilimleri sezinlense de, ordu içinde darbecilikle suçlanan kesimin okuduğunu anlamakta zorluk çektiğinden kuşku duymamak mümkün değil.

Genelkurmay karargâhındaki siyasi faaliyetlerle ilgili belgelerin ardı arkası kesilmiyor. Gazetelerde yer alan haberlere göre, "irticayla mücadele planı"nın aslını savcılığa gönderen ihbarcı, şimdi de 430 İnternet sitesini içeren bir andıcı iletti. Listede Devrimci Halkın Birliği ‘de var.

Köstebekten yeni mektup…
“İrtica ile mücadele planı”nın ıslak imzalı halini savcılığa gönderen meçhul ihbarcıdan ikinci bir mektup geldi. İhbarcı, “Karargâhtaki cunta yapılanması belgenin gerçekliğine olan inancı sarsmaya çalışıyor” iddiasında bulundu.

Sonuç alınmazsa suçun sadece Albay Dursun Çiçek ve personeline yükleneceğini öne sürdü. Mektupta yeni iddialar da var.”İrtica ile mücadele planı”nın orijinali olduğu iddiasıyla ıslak imzalı belgeyi savcılığa gönderen meçhul ihbarcıdan ikinci bir mektup geldi. Mektup bu kez posta yoluyla değil, elektronik postayla gönderildi. İhbarcı, mektuba “Sayın savcım” diye başlıyor; “Sadece gerçekler ortaya çıksın ve telafisi imkânsız girişimlere engel olunsun istiyorum” diyor.
.
Mektupta ayrıca, “Bu kapsamda kurumumuzda çalışan herkesi yardımcı olmaya ve elde ettikleri bilgi-belgeleri yargı ve kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyorum” ifadeleri kullanılmış. İhbarcı mektubunda, belgenin ortaya çıkmasının ardından “karargâhtaki cunta yapılanması” diye isimlendirdiği grubun kendisine yönelik olumsuz süreci tersine çevirmek için bir takım faaliyetler planladığı iddia ediyor. Bunlar arasında belgenin tartışılır hale getirilmesini sayıyor. Bu girişimlerden sonuç alınamazsa suçu sadece Albay Dursun Çiçek ve birlikte çalıştığı alt kademe personele yüklemenin planlandığını iddia ediyor. Mektupta, onların da olabilecek en hafif suçlarla cezalandırılmasının sağlanacağı öne sürülüyor.
.
Yeni iddialar…
İhbarcı bir takım yeni iddialarda da bulunuyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın psikolojik hareket faaliyetleri için kurdurduğunu iddia ettiği 42 internet sitesinin kamuoyuna yansımasının ardından tüm sitelerin kapatıldığını ve yeniden yapılandırıldığını öne sürüyor. Bu internet sitelerinin isimleri alınırken ilgili şube müdürlerinin şahsi kredi kartlarının kullanıldırıldığı da meçhul ihbarcının yeni iddiaları arasında. Ayrıca mektubun ekinde “internet siteleri andıcı” adıyla Genelkurmay’ın sürekli takip ettiğini öne sürdüğü 400 internet sitesinin ismi de yer alıyor.
.
Cunta açılımı
Yine de, ordunun hakkını da vererek, bu defa daha nesnel bir andıç hazırlamaya çalışıldığını söylemek mümkün. Listede yer alan tanımlamalardan bazıları şöyle: "Haber sitesi", "Strateji sitesi"...

Sonra siyasi yorumlar içeren tanımlamalar var: "AKP yanlısı", "AKP karşıtı", "ulusalcı", "milliyetçi", "Atatürkçü"....

Irk, inanç ve etnik kökene göre de ayrım yapılmış: "Alevi sitesi", "Pontus sitesi", "Yahudi sitesi"...

Kürt mücadelesi üzerine yayın yapan siteler için çoğunlukla "bölücü" tanımı kullanılmış ama burada da benzer bir özenin izleri var. Mesela PKK'nin silahlı kolu Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) sitesi için "HPG'nin yayın organı" yazılmış. Ha keza kapatılması için uzun yıllar mücadele edilen Roj TV'nin sitesi de "Roj TV sitesi" olarak tanımlanmış. Oldukça aydınlatıcı.
.
Subaylar "internethaber.com", "jurnaltürk.com", "digimedya.com" gibi bazı siteleri "tarafsız haber sitesi" olarak taltif etmiş.

Arada bir nesnellikten uzaklaşıldığı da olmuş tabii, yılların alışanlığı. Mesela İnsan hakları Derneği (İHD), "sözde insan hakları sitesi" olmuş. Ortaya çıkacak bir sonraki andıçta bu hataların da düzeltilmesini ve ordunun bilime ve hakkaniyete uygun bir çalışma göstermesini bekliyoruz.

BÜTÜN LİSTEYİ İNDİRMEK İÇİN: TIKLAYIN!